Das Benford’sche Gesetz

In der Welt der Zahlen stößt man immer wieder auf überraschende Muster, die sowohl verblüffend als auch erhellend sein können. Eine solche Kuriosität ist das Benford’sche Gesetz, auch bekannt als das Gesetz der ersten Ziffer. Dieses mathematische Phänomen beschreibt die Häufigkeitsverteilung der ersten Ziffern in vielen realen Datensätzen und bietet interessante Einblicke in die Natur von Zahlen, wie sie in unserer Umwelt vorkommen.

.­.­.

Paradoxe Wahrscheinlichkeitsrechnung

Ich habe zwei Kinder und einen Sohn, der an einem Donnerstag geboren wurde. Wie groß ist die Wahrscheinlichkeit, dass ich eine Tochter habe? Bezeichnen wir die Wochentage mit den Zahlen \(1, 2, … , 7\) mit \(1\ =\) Montag, \(2 =\) Dienstag und so weiter. Jetzt können wir das Ereignis als „am Tag \(n\) wurde ein Junge geboren“ als \(B_n\), und ebenso ähnlich für \(G_n\) definieren.

.­.­.

Das Doomsday-Argument

Unter der Annahme, dass die Anzahl \(Y\) aller Menschen, die jemals geboren wurden und irgendwann geboren werden, begrenzt ist, sei \(x\) Deine absolute Position vom Beginn der Liste. Dann ist \(0 < \frac{x}{Y} \leq 1\). Wir können nun mit einer Wahrscheinlichkeit von \(95\%\) sagen, dass Du unter den letzten \(95\%\) aller jemals geborenen Menschen bist, also \(0,05 < \frac{x}{Y} \leq 1\) und damit \(Y < \frac{x}{0,05} = \frac{100 \cdot x}{5} = 20 \cdot x\).

.­.­.

Paradoksi i pijeve

Fjalia e mëposhtme njihet si "paradoksi i pijeve": "Është dikush në pijetore i tillë që nëse ai ose ajo është duke pirë, të gjithë në pijetore janë duke pirë". Nuk ka rëndësi nëse ai person inkurajon të tjerët të pinë apo ekziston një derë tjetër e pasme, siç do ta shohim në një moment. Është një shembull i bukur nga logjika matematikore e rendit të parë.

.­.­.

Hamendësimi i numrit

Një djalë mendon për një numër që është \(1\) , \(2\) ose \(3\) dhe një vajzë lejohet të bëjë vetëm një pyetje për atë numër. Djali mund të përgjigjet vetëm " Po ", " Jo " ose " Nuk e di" . Nëpërmjet një pyetjeje të zgjuar, vajza arrin të emërojë numrin e saktë që po mendonte djali pasi djali i është përgjigjur. Cila është pyetja juaj?

.­.­.

Objekt pa origjinë

Imagjinoni që një ditë të merrni një paketë misterioze pa dërgues. Kureshtar, ju hapni pakon dhe gjeni një unazë që ia jepni vajzës tuaj. Dekada më vonë, ajo është ajo që mund të përdorë një vrimë krimbi për të dërguar objekte prapa në kohë. Ajo e bën këtë me unazën që ju i keni dhënë dikur, të mbështjellë në një paketë që ajo ju drejton juve. Pyetja është: nga vjen unaza?

.­.­.

CI me Veprimet GitHub

Si një alternativë ndaj Travis CI shumë të vlerësuar, GitHub Actions ka qenë gjithashtu i disponueshëm prej disa kohësh. Si një mjet integrimi i vazhdueshëm, ai është i integruar shumë mirë në platformën e kodit GitHub dhe tani është shumë i qëndrueshëm. Veprimet GitHub bazohen në skedarët e konfigurimit YAML të vendosura në depo ku duhet të ekzekutohet rrjedha e punës.

.­.­.

Paradoksi i Stein

Në vitin 1961 James dhe Stein publikuan letrën Vlerësimi me Humbje kuadratike . Merrni të dhënat e shpërndara normalisht me një mesatare të panjohur \(\mu\) dhe variancë \(1\) . Nëse tani zgjidhni një vlerë të rastësishme \(x\) nga këto të dhëna dhe duhet të vlerësoni mesataren \(\mu\) në bazë të kësaj, në mënyrë intuitive \(x\) është një vlerësim i arsyeshëm për \(\mu\) (meqenëse një shpërndarje normale është e pranishme, \(x\) e zgjedhur rastësisht është ndoshta afër \(\mu\) ).

.­.­.

Qasje me PHP në Exchange/Office 365

Prezantuar prej kohësh - tani realitet : Microsoft ka çaktivizuar vërtetimin me fjalëkalim për protokolle të caktuara në Exchange Online nga shtatori 2022 në favor të oAuth2. Çështjet e GitHub të shumë bibliotekave dhe skripteve rezervë e bëjnë të qartë se ndryshimi kapi shumë administratorë në befasi. Më poshtë ne tregojmë një mënyrë se si mund të vazhdoni të aksesoni përmbajtjen e kutisë tuaj postare Exchange me ndihmën e oAuth2 nëpërmjet PHP nëpërmjet IMAP.

.­.­.

UUID në bazat e të dhënave

UUID (Entifikuesit universalisht unikëID -së) janë vlera 128-bit që përdoren në bazat e të dhënave, ndër të tjera, për të identifikuar në mënyrë unike hyrjet e tabelës. Ato përfaqësohen si një varg heksadecimal i ndarë në pesë grupe të ndara me vizë (Shembull: 09fe49b3-4d2b-471c-ac04-36c9e706b85f). ka të shumta Diskutimet në lidhje me avantazhet dhe disavantazhet e UUID-ve në bazat e të dhënave - ato janë të domosdoshme në sistemet e shpërndara.

.­.­.

Pastroni historinë e Git, pjesën 2

Të dhëna të ndjeshme ose konsum i tepërt i memories: Ka arsye të mira për të ndryshuar historinë e Git. Në këtë postim në blog , unë shpjegova se si të pastroni skedarët nga historia e Git duke përdorur BFG . Një pikë e dobët e BFG është mungesa e mbështetjes për shtigjet e drejtpërdrejta , kështu që nuk mund të hiqni në mënyrë specifike skedarët ose dosjet në nën-dosjet nga historia. Me këtë, është koha për të parë zgjidhje alternative.

.­.­.

Kufiri i memories në WordPress

tl;dr: Vendosni manualisht vlerën ose vlerat e paracaktuara të WP_MEMORY_LIMIT/WP_MAX_MEMORY_LIMIT nuk kanë efekt nëse WP_MEMORY_LIMIT/WP_MAX_MEMORY_LIMIT më pak se ose e barabartë me kufirin e memories së PHP (në tekstin e mëtejmë memory_limit quhet) është. Ato përdoren për të vendosur vlera shumë të ulëta të memory_limit në mënyrë dinamike në minimumin e rekomanduar.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: Ndrysho Iframe

Nëse futni një iframe të palës së tretë (si një miniaplikacion), nuk mund të qaseni në përmbajtjen e tij as me CSS as me JavaScript (për shkak të të ashtuquajturës politikë me origjinë të njëjtë ). Megjithatë, ekziston një procedurë shumë e thjeshtë për modifikimin e çdo kodi (gjithashtu në skedarë të tjerë që ringarkohen brenda iframe). Për ta bërë këtë, ju drejtoni URL-në përmes përfaqësuesit tuaj PHP dhe modifikoni përmbajtjen sipas dëshirës tuaj.

.­.­.

Monedhat në aplikacionin ANTON

ANTON është një nga aplikacionet më të njohura të të mësuarit për nxënësit e klasave 1-10. Klasa. Në pamje të parë, aspekti i gamifikimit të blerjes së monedhave ("monedha") mund të duket i çuditshëm për të rriturit - por shumëfishon dukshëm motivimin, jo vetëm të fëmijëve të mi. Ai madje kursen një "jastëk" të vogël monedhash që nuk i prekni.

.­.­.

Rreth qëndrueshmërisë së IBAN-it

Siç dihet, IBAN-i gjerman përbëhet nga kodi i shtetit (DE), një shifër kontrolli dyshifrore (sipas ISO 7064 ), kodi bankar (8-shifror) dhe numri i llogarisë (përfshirë numrin e nënllogarisë, Shifrat 10-shifrore, që mungojnë, plotësohen me zero kryesore) dhe për këtë arsye janë 22-shifrore. Për të llogaritur shifrën e kontrollit, formohet i ashtuquajturi BBAN (kodi bankar dhe numri i llogarisë) si dhe kodi numerik i vendit \(1314\) për Gjermaninë dhe shifra e kontrollit \(00\) ).

.­.­.

Matematika në lojë Dobble

Në mbrëmjen e fundit familjare, loja Dobble (në botimin e Harry Potter) u soll me entuziazëm në tryezë nga fëmijët. Pas raundit të 5-të të humbur (pa goditje të dukshme të kartës sime me kartën e lojës) më thanë, për habinë time, se çdo lojtar mund të gjejë gjithmonë një goditje në çdo raund. Por mosbesimi im u pranua vetëm me xhiro të tjera të humbura - fëmijët ishin thjesht më të shpejtë.

.­.­.

Koha e bllokimit të Bitcoin

Ju e dini: Koha e pritshme midis dy blloqeve të Bitcoin është mesatarisht \(10\) minuta. Tani po bëni një transaksion të rëndësishëm të Bitcoin dhe po prisni me padurim për të parë nëse dhe kur do të shfaqet në bllokun tjetër:

e50bfacc95975a4e7545d83d8954645f

.­.­.

Corona matematikë

raportin javor të RKI të datës 11.11.2021, renditet në faqen 22 se \(36\%\) pacientët me korona mbi 60 vjeç në njësinë e kujdesit intensiv ishin tashmë plotësisht të vaksinuar. Në këtë grupmoshë, \(87\%\) vaksinuan plotësisht në këtë moment në kohë (shih f. 18).

.­.­.

Llogaritja e indeksit të dukshmërisë SISTRIX

Së bashku me Xovin, mjeti SISTRIX është programi i analizës më i përdorur në Gjermani në fushën e SEO. Indeksi i dukshmërisë është vendosur si një kuazi-standard për dukshmërinë e një faqeje në kërkimin Google. Parametrat që përfshihen në llogaritjen e tij, për shembull , shpjegohen këtu dhe këtu dhe këtu dhe këtu dhe këtu , por një formulë e saktë llogaritëse nuk është publikuar zyrtarisht. Më poshtë janë rezultatet e hulumtimit tim personal gjashtëmujor, të cilat nuk pretendojnë të jenë të plota apo të sakta.

.­.­.

Thyesat dhjetore

Numrat dhjetorë të fundëm quhen thyesa dhjetore, sepse janë një paraqitje e ndryshme për thyesat me fuqinë dhjetë në emërues. Kështu është:

$$\frac{z}{n} = \frac{q_1}{1} + \frac{q_2}{10} + \dots + \frac{q_k}{10^k}$$

me \(k \in \mathbb{N}\) dhe \(q_k\) vendin \(k-1\) -të djathtas pas presjes.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: Ndryshoni automatikisht versionin e nyjes

Përdorimi i nvm rekomandohet për instalim të shpejtë dhe ndryshim të versioneve të nyjeve. Nëse dëshironi të specifikoni në mënyrë eksplicite versionin e kërkuar të nyjes në një projekt, vendosni një skedar të quajtur .nvmrc me numrin e saktë të versionit (p.sh. "12.10.0") në të njëjtën dosje në të cilën ndodhet paketa.json . Nëse tani ndryshoni në dosje, shtesa e mëposhtme e skedarit ~ / .bash_profile për bash ekzekuton komandën nvm use , e cila vendos automatikisht këtë version:

fe497e1c7f9f1547263eb3bffe15f9f6

.­.­.

Përdorni pyetjet e kontejnerëve sot

Që kur ka pasur dizajn të përgjegjshëm të uebit, zhvilluesit kanë pyetur për mundësinë e krijimit të elementeve DOM bazuar në madhësinë e tyre aktuale dhe jo në madhësinë e portës së shikimit në shfletues (me ndihmën e pyetjeve të mediave ). Në fakt, pyetjet e kontejnerëve (fillimisht pyetjet e elementeve) janë ndoshta funksioni më i kërkuar CSS që shfletuesit ende nuk e kanë .

.­.­.

Pastroni historinë e Git

Të dhënat e ndjeshme të tilla si fjalëkalimet duhet të jenë në skedarë .env dhe, nëse është e mundur, të mos përfundojnë në depot e Git. Por me siguri secilit prej nesh i ka ndodhur të paktën një herë gabimisht: Publikoi shpejt një skenar të bukur të Google Maps JS API në GitHub Gists (si "publik") pa maskuar aksidentalisht çelësin tonë privat të API -së të Hartave.

.­.­.

Pritini SVG-të nga imazhet me shteg clip

Nëse dëshironi të shkurtoni një imazh me ndihmën e një SVG, rekomandohet përdorimi i rrugës së klipit të pronësisë CSS. Skenari i mëposhtëm shkakton barriera me gunga: SVG mund të ruhet me ndihmën e Illustrator, mund të specifikoni URL -në (relative ose absolute) të një SVG (Chrome mbështet deri më tani vetëm SVG inline) dhe dekolteja është gjithashtu plotësisht e përgjegjshme.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: WP_Query & Fushat me shumë rreshta

Me ndihmën e atributit meta_queryklasën e fuqishme WordPress WP_Query , postimet mund të filtrohen që kanë vlera të caktuara në meta fushat e tyre. Nëse keni krijuar një fushë meta me shumë rreshta (p.sh. me ndihmën e fushaveavancuara të personalizuara ) dhe dëshironi të gjeni vetëm postime që përmbajnë një vlerë të caktuar në këtë fushë të ndara me ndërprerje rreshtash , rekomandohet bota REGEX e MySQL.

.­.­.

Integroni animacionet Adobe Animate vendas

Në një artikull të mëparshëm përshkrova se si dikush mund të integrojë lehtësisht animacione nga Adobe Animate në një faqe në internet përmes devijimit të një eksporti APNG. Ekziston edhe mënyra amtare përmes eksportit të kanavacës HTML5 , por kushdo që ka punuar tashmë me të do të zbulojë se është i ngulitur në çdo cep (mbështetje e pamjaftueshme e përgjegjshme, integrim i rëndë në një faqe ekzistuese në internet, pa norma të ndryshme të kornizës për animacion, etj.).). Biblioteka adobe-animate-embed siguron një ilaç këtu.

.­.­.

Google Maps pa një çelës API

Normalisht, kur integroni Google Maps, ju punoni me Maps JavaScript API , e cila kërkon një çelës API dhe mund të shkaktojë kosto që nuk duhet të nënvlerësohen me numra më të lartë të hyrjes. Ka alternativa të shkëlqyera si mapbox ose OpenStreetMap , por ato ende nuk arrijnë shumëllojshmërinë e veçorive të ofruara nga Google. Vetë Google gjithashtu ofron një mënyrë pa një çelës API përmes funksionit të ndarjes, të cilin mund ta përdorim për qëllimet tona.

.­.­.

Eksportimi i Adobe Animate APNG

Mbështetja e shfletuesit për skedarët e animuar PNG tani është aq e mirë sa që animacionet e krijuara me Animate CC mund të eksportohen lehtësisht në APNG dhe më pas të përfshihen në një faqe në internet në një etiketë të thjeshtë <img>. Kjo është një alternativë e thjeshtë dhe me cilësi të mirë për metodën e botimit në Animate CC, e cila gjeneron JavaScript. Hapat që duhen ndërmarrë përshkruhen më poshtë.

.­.­.

Zgjero kërkimin në WordPress

Nëse dëshironi të zgjeroni kërkimin vendas WordPress me, për shembull, meta fusha, këshillohet të hidhni një vështrim në filtrat e ndezur. Lidhja për postimet e kërkimit rekomandohet që faqosja të vazhdojë të funksionojë dhe përmirësimet e ardhshme të kërkimit të mos anulohen . Me ndihmën e funksioneve REGEXP dhe ExtractValue , kodi i mëposhtëm e shtrin këtë kërkim për të përfshirë postimet që përmbajnë një nga fjalët e kërkimit të futura në të gjitha fushat meta.

.­.­.

Kryevepra e Godel

Kur Kurt Gödel publikoi Teoremat e tij të famshme të Papërfundësisë në 1931, ajo tronditi bazat e logjikës matematikore: ai hodhi poshtë se të gjitha aksiomat që mund të vendosen si një bazë e mundshme janë në mënyrë të pashmangshme të paplota për të provuar të gjitha thëniet rreth numrave - dhe shkatërroi atë Dreamndrra e Hilbertit për të provuar qëndrueshmërinë e teorisë matematikore.

.­.­.

Përdorni WhatsApp përmes API

Pavarësisht nga të gjitha shqetësimet për mbrojtjen e të dhënave, WhatsApp është ende aplikacioni i preferuar gjerman i mesazheve. Përveç aplikacionit special WhatsApp Business , Facebook ka krijuar edhe një ndërfaqe zyrtare, WhatsApp Business API, për ta bërë atë më interesante për kompanitë. Nëse dëshironi të dërgoni mesazhe WhatsApp në mënyrë programatike nga aplikacioni juaj në internet, ka edhe mënyra të tjera.

.­.­.

Blur faqen pas mbivendosjes duke përdorur CSS

Nëse përdorni elementë të tillë si mbivendosjet (që është rregulli në kohën e veprimit të GDPR) dhe dëshironi të zbusni zonën prapa mbivendosjes, për shembull, shpesh hasni në problemin e kontekstit të grumbullimit . Për shembull, nëse keni elementë të pozicionuar absolutisht ose në një pozicion fiks, ato papritmas do të shfaqen ndryshe sesa pa një filtër të aplikuar. Por ka një ilaç.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: Testimi i ndarjes me Apache

Ju nuk keni nevojë të përdorni një mjet të fuqishëm si Google Optimize për teste të thjeshta të ndarjes URL, ju gjithashtu mund të zgjidhni Apache përmes .htaccess. Fragmenti i mëposhtëm i kodit shpërndan vizitorët e tij në mënyrë të barabartë në të dy versionet për dy faqet https://vielhuber.de/test1.php (varianti 1) dhe https://vielhuber.de/test2.php (varianti 2). Randomizimi bazohet në kohën aktuale të serverit.

.­.­.

Përmes shënimit të funksioneve të degëzuara

Kllapat kaçurrela përdoren në shënimin e përkufizimeve të funksioneve me dallimin e shkronjave. Ne ndjekim pyetjen e thjeshtë nëse kjo përfaqësim gjithashtu mund të eliminohet dhe funksioni mund të reduktohet në një shënim që bën pa të. Për shembull, funksioni

$$f: \mathbb{R} \to \mathbb{R}, f(x) = \left\{\begin{matrix} 42, & \text{falls } x = 0 \\ x, & \text{sonst} \end{matrix}\right.$$

me ndihmën e katër veprimeve themelore aritmetike duke përdorur një term me një rresht?

.­.­.

Seritë e datave në Fletët e Google

Kur vizualizoni të dhëna në Google Sheets, ndeshet me problemin që boshtet \(x\) nuk mund të plotësojnë automatikisht boshllëqet që mungojnë në vlerat e tekstit (të tilla si në javët kalendarike). Për të zgjidhur problemin, dikush gjeneron një seri të vazhdueshme datash, numëron qelizat që ndodhin dhe pastaj vizualizon shumat kumulative.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: PHP clearstatcache

Gjeni gabimin:

72aaa2dbd201d49fc2ee429ebf68f15b

.­.­.

Hacking API i Përkthimit Google

Google ofron API të Përkthimit Google me një strukturë kostoje të bazuar në përdorim si pjesë e Google Cloud. Ekziston edhe një API e padokumentuar që mund të përdoret pa një çelës , por që refuzon të funksionojë pas vetëm disa kërkesave. Kur përdorni funksionin e përkthimit të faqesinternet të Google Chrome, vërehet se faqet mund të përkthehen me cilësi shumë të mirë pa ndonjë kufizim të dukshëm.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: Shëno automatikisht etiketimin

Nëse e lidhni Github me Kompozitorin , është e detyrueshme të caktoni një numër versioni përmes etiketës git . Komanda e vijës së komandës përcakton ditën aktuale dhe e rrit atë (sipas SemVer ) me një numër versioni. Për shembull, versioni 1.1.0 vijon pas 1.0.9. Nëse nuk është caktuar asnjë etiketë, versioni etiketohet automatikisht me 1.0.0. Mjete si grepa të butë ose git shkurtojnë këtë shkretëtirë të simboleve.

8cd852c96ec1e60e8a5ac1f3614b2397

.­.­.

Redakto shkasin MySQL

Fatkeqësisht, MySQL nuk ofron funksionin ALTER TRIGGER. Për të ndryshuar një shkas ekzistues, së pari duhet ta fshini dhe pastaj ta rigjeneroni. Deklarata CREATE TRIGGER mund të lexohet indirekt përmes skemës së informacionit . Kjo na lejon të ndryshojmë shkaktarët përmes një anashkalimi. Për ta bërë këtë, ju bëni ndryshimet tuaja në rezultatin e komandës SELECT të mëposhtme (ndryshoni bazën e të dhënave dhe emrin e shkaktarit më parë) dhe ekzekutoni pyetjen.

.­.­.

Ngjarjet e ndryshimit të këmbëzës në VanillaJS

VanillaJS ka qenë në të njëjtin nivel me jQuery- in veteran në pothuajse të gjitha fushat që nga ES6 dhe tani është shumë më superior. Pra, ia vlen të migrosh gradualisht kodin e trashëgimisë larg jQuery. Sidoqoftë, duhet të jeni të kujdesshëm kur shkaktoni ngjarje manuale të ndryshimit. Për shembull, document.addEventListener nuk shkaktonjQuery.change () . Pasqyra e mëposhtme përmbledh veçoritë e veçanta.

.­.­.

Kontrolloni cookies me PHP dhe JS

Vendosja e cookies nga shkrimet tuaja ose të palëve të treta mund të kontrollohet mirë me ndihmën e PHP dhe JavaScript. Megjithëse kjo nuk është një zgjidhje e mjaftueshme për zbatimin e zgjidhjeve të cookie-t pas vendimit të gjykatës kundër Planet49 (këtu është thelbësore që mjetet e gjurmimit të tilla si Google Analytics të mos gjurmojnë madje dhe për pasojë të mos vendosin cookies), mund të ketë kuptim të jetë në përgjithësi cookies në listën e bardhë / lista e zezë.

.­.­.

Çaktivizoni pajisjet përmes skriptit në Windows

Në mënyrë që të kurseni energji elektrike ose të zvogëloni paranojën tuaj të monitorimit, këshillohet të shkëputni plotësisht pajisjet që nuk përdoren në kompjuterin tuaj. Pajisjet si kutitë e zërit ose kamerat në internet mund të aktivizohen / çaktivizohen në mënyrën klasike duke përdorur menaxherin e pajisjes. E gjithë gjëja funksionon edhe përmes skenarit. Mënyra standarde për ta bërë këtë ka qenë devcon . Windows 10 tani ofron një mënyrë më të përshtatshme për ta bërë këtë përmes PowerShell .

.­.­.

Skype Sfondi Blur

Skype ka një funksion të bukur, disi të fshehur: në rastin e transmetimeve të videos, sfondi mund të mjegullohet automatikisht duke klikuar në butonin e videos dhe funksionin " Blur my background ". Me ndihmën e inteligjencës artificiale, kjo funksionon me çdo aparat fotografik edhe pa informacione të thellësisë. E gjithë gjëja atëherë duket më profesionale dhe zbeh gjërat private ose të parëndësishme në sfond.

.­.­.

Eksporti i SVG nga Illustrator

SVG-të luajnë një rol qendror në rrjetin e sotëm. Ata jo vetëm që kanë zëvendësuar gërmat e ikonave, por gjithashtu ofrojnë mundësinë e manipulimit përmes CSS ose JavaScript. Nëse dëshironi të ruani një grafik vektor për internetin nga Adobe Illustrator si SVG, duhet të bëni disa cilësime për të shmangur grackat dhe për të zvogëluar kohën e ngarkimit, të cilat do t'i paraqes në artikullin vijues.

.­.­.

Projekti Euler: Shtigjet e rrjetave

Project Euler është një seri problemesh emocionuese të programimit, shpesh me një sfond matematikor. Problemet shpesh paraqiten në mënyrë të tillë që algoritme të sofistikuar duhet të zhvillohen në mënyrë që të arrihet qëllimi në një kohë të arsyeshme. Sot ne zgjidhim problemin 15: Shtigjet e rrjetave , ku mund ta gjeni zgjidhjen me mjete të thjeshta kombinuese.

.­.­.

Përditësime automatike të WordPress

WordPress ka implementuar aktualisht azhurnime të sfondit që nga versioni 3.7 dhe i aktivizoi automatikisht për lëshime të vogla. Me ndihmën e filtrave, ju mund të kontrolloni sjelljen më saktësisht, çfarë saktësisht azhurnohet automatikisht. Një instalim i përhershëm, plotësisht automatik i të gjitha azhurnimeve të vogla, madhore, shtojcave, temave dhe përkthimeve nuk synon, por mund të bëhet lehtësisht ndryshe.

.­.­.

Optimizimi i bootimit të OPCache PHP

Për faqet e internetit që janë të bazuara në WordPress , Joomla ose Laravel , për shembull, dhe nuk kanë përmbajtje specifike për përdoruesit, këshillohet të mbani të gjitha faqet në një memorie statike HTML dhe vetëm të rigjeneroni memorien manualisht (ose automatikisht) kur bëhen ndryshime në pjesën e prapme. Sidoqoftë, nëse faqja përmban përmbajtje dinamike që varet nga seancat dhe cookies ose gjithashtu nga gjuha dhe vendndodhja, OPcache është i përshtatshëm .

.­.­.

Google Sheets: Zgjerimi i formulave

Për të zgjeruar formulat në kolonat e plota brenda Google Sheets, ne rekomandojmë përdorimin e funksionit të dobishëm ARRAYFORMULA . Për fat të keq, kjo nuk funksionon në kombinim me disa funksione të tjera të rëndësishme si QUERY ose INDIRECT , prandaj ekziston një programim i plotë individual i logjikës me ndihmën e Google Apps Script ose, përndryshe, kopjimi manual i formulës deri në rreshtin e fundit.

.­.­.

Paradoksi i Simpson

Paradoksi Simpson është një nga dukuritë lehtësisht të kuptueshme dhe në të njëjtën kohë mahnitëse në statistikë. Ndodh sa herë që grupet e të dhënave tregojnë një trend të veçantë, por kjo tendencë kthehet kur grupet kombinohen. Me ndihmën e një shembulli të thjeshtë, paradoksi mund të kuptohet menjëherë.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: Menaxheri i etiketave Google

Menaxheri i etiketave Google e ka vendosur veten si standard de facto për integrimin e skenareve gjurmuese. Në këtë mënyrë, nga njëra anë, përgjegjësitë (marketing online kundrejt programimit) ndahen mjeshtërisht dhe, nga ana tjetër, ju mund të konfiguroni dhe modifikoni shpejt ndjekjen përmes një kanali shtesë të vendosjes. Këtu janë dy këshilla të vogla për vendosjen e faktorëve nxitës.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: FRITZ! Box WLAN hotspot

Nga FRITZ! OS 07.10 e tutje, nëse interneti dështon, FRITZ! Box mund të përdorë përkohësisht hotspot pa tel të një telefoni celular si një mundësi kthimi. Funksioni është i fshehur nën Internet> Të dhënat e hyrjes> Ofruesi i Internetit> Hyrja ekzistuese përmes WLAN . FRITZ! Box atëherë punon si një router vetë dhe siguron një rrjet me intervalin e vet të adresave. Kur Interneti është përsëri në dispozicion, ju thjesht rivendosni cilësimin. Unë gjithashtu duhej të kontrolloja opsionet WLAN> Rrjeti radio> Brezi frekuencor 2.4 GHz aktiv dhe Interneti> Të dhënat e hyrjes > IPv6> Mbështetja IPv6 aktive .

.­.­.

Lulja e Jetës

Lulja e Jetës është një model gjeometrik i njohur, i ngjashëm me lule, që është gjetur në tempuj, dorëshkrime dhe për mjaft kohë në kulturën pop për mijëra vjet. Modeli gjithashtu luan një rol në ezoterizëm. Ne i injorojmë të gjitha këto në këtë pikë dhe përqendrohemi në ndërtimin e thjeshtë të formës gjeometrike, e cila përbëhet nga disa qarqe të shpërndara në mënyrë të barabartë, që mbivendosen.

.­.­.

Vonesa e postës elektronike në Outlook

Email-i i komunikimit asinkron është - pavarësisht nga të gjitha profecitë e dënimit rreth Slack dhe Discord - mediumi dominues i komunikimit në sektorin e biznesit në të gjithë botën. Përveç Inbox Zero nga Merlin Mann, ekzistojnë strategji të tjera të shumta për trajtimin e përmbytjes ditore të postave elektronike, përfshirë të ashtuquajturën vonesë të postës elektronike, d.m.th. dorëzimin e vonuar të postës elektronike.

.­.­.

Një spirale numrash

Për ditët e fundit, unë kam studiuar pyetjen vijuese në StackExchange në lidhje me një spirale integers. Ne po kërkojmë një formulë të mbyllur për koordinatat e elementit \(n\) -th në spiralen e plotë të mëposhtme, e cila shtrihet nga origjina jashtë dhe më tej dhe më tej në pafundësi:

.. 9 10 11 12
23 8 1 2 13
22 7 0 3 14
21 6 5 4 15
20 19 18 17 16
.­.­.

Lexoni të drejtat në Fletët e Google

Kur punoni me Google Sheets , rregullat e hollësishme, të bazuara në përdoruesit, për redaktimin e fletëve të punës, kolonave dhe rreshtave mund të përcaktohen brenda një fletëllogaritëse. Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë për të kufizuar të drejtat e leximit. Sidoqoftë, kjo do të ishte shumë e dobishme në shumë skenarë. Kështu që ju u tregoni klientëve tuaj vetëm ato bileta që u interesojnë atyre ose punonjësve vetëm projektet për të cilat po punojnë.

.­.­.

Fije plug'n'play

npm është menaxheri i parazgjedhur i paketës për Node.js. Facebook ka kohë që po zhvillon një zgjidhje alternative të menaxhimit të paketës, të quajtur Fije . Fije duket se po zhduket ngadalë nga leximet e Github pasi zgjidhja standarde dhe statistikat në faqen zyrtare tregojnë se vetëm një pjesë e paketave kryhen nga Fije. Sidoqoftë, ia vlen të mendosh jashtë kutisë.

.­.­.

Shndërroni PDF në LaTeX


Sistemi i shtypjes së letrave \(\TeX\) u zhvillua në 1977 nga legjendari Donald E. Knuth . Paketa e softuerit \(\LaTeX\) është akoma pjesë e repertorit standard kur krijohen punime shkencore. Me dy mjetet e mëposhtme, PDF-të e krijuara tashmë dhe shënimet e shkruara me dorë mund të shndërrohen plotësisht automatikisht në TeX. Rezultatet janë shumë premtuese.

.­.­.

Argumenti i simulimit

Argumenti i simulimit i Nick Bostrom është jashtëzakonisht i thjeshtë dhe i qartë. Nuk përpiqet të provojë se po jetojmë në një simulim, por përkundrazi formulon në mënyrë elegante tre mundësi, njëra prej të cilave duhet të jetë e vërtetë. Elon Musk gjithashtu mbron një tezë të ngjashme, e cila e bëri idenë të njohur për një publik të gjerë. Zyrtari letër është mbi 14 vjeç dhe ashtu si shumë faqe janë të shkurtër. Deklarata qendrore është e lehtë për tu kuptuar dhe kompakt.

.­.­.

Një defekt kritik kur përdorni WPML + ACF

Shtojcat e fuqishme WPML për shumëgjuhësi dhe Fushat e Avancuara të Zonave për fushat tuaja janë pajisje standarde në shumë instalime. Annshtë i bezdisshëm kur keqfunksionimet dhe humbja e të dhënave ndodhin në kombinim. Raportet e defekteve në këtë temë janë disa vjeçare dhe pa përgjigje ( këtu dhe këtu dhe këtu dhe këtu dhe këtu ). Sapo e kam parë nga afër problemin.

.­.­.

Ngarkimi i skedarit në Shfletuesin e aplikacioneve Facebook

Në disa telefona Android, të dy shfletuesit në aplikacione të Facebook dhe Instagram (që nga sot) sillen gabimisht nëse një fushë ngarkimi brenda një faqe uljeje të reklamuar ose të lidhur specifikon atributin e pranimit. Butoni ishte pra pa funksion. Nëse hapni faqen në shfletuesin e jashtëm, normal jashtë aplikacionit Facebook, gjithçka është në rregull. Kjo është e bezdisshme (veçanërisht pasi është raportuar për një kohë të gjatë ), por mund të zgjidhet me një zgjidhje.

.­.­.

Chrome Devtools: Zhvendosni elementet DOM

Mjetet e zhvilluesve të Google Chrome janë ndër më të fuqishmit në tregun e shfletuesve. Karakteristikat e reja derdhen çdo muaj, të cilat Google i paraqet në formë të kompresuar në YouTube . Por shpesh janë gjërat e vogla në jetë që kënaqen. Nëse dëshironi të fshini elementët DOM në Google Chrome, mund ta bëni këtë me butonin e fshirjes. Por vetëm sot vura re që elementët DOM mund të zhvendosen lehtësisht duke përdorur drag & drop:

.­.­.

Këshillë e shpejtë: statusi i git --r

Një rregull i artë në universin git është: "Bëni krye herët dhe shpesh". Nëse nata ishte pak më e gjatë ose nëse dëshironi vetëm një përmbledhje të situatës aktuale në kompjuterin tuaj, komanda ju merr

d8a38f92d0baa14f9d4568826c13ad46

një "status git" për të gjitha depot që janë në dosjen aktuale ose në ndonjë nënfolder dhe grumbullon vlerat në një pasqyrë të bukur:

.­.­.

Stiva LAMP në Nënsistemin Windows për Linux

Kur kërkoni mjedisin optimal të zhvillimit, Windows 10 ofron zgjidhje të plota si XAMPP , WAMP dhe MAMP , instalim natyror me dorë dhe zgjidhje virtualizimi si Vagrant ( Scotch Box ) dhe Docker ( Devilbox , Laradock ). Por për shkak të kërkesave të mia të tilla si konfigurueshmëria falas, çertifikatat e vërteta të kartave të egra SSL, hyrja nga të gjitha pajisjet fundore në rrjetin lokal si dhe qëndrueshmëria dhe performanca e lartë, të gjitha zgjidhjet dështuan - përveç një.

.­.­.

Truket për marrëdhëniet elokuente Laravel

Një nga pikat e forta të Laravel është sintaksa elegante. Nëse keni shumë modele dhe marrëdhënie në Laravel (për shkak të shumë tabelave në bazën e të dhënave), përshkimi shpesh mund të përfundojë në një kod më pak elegant. Me kalimin e kohës, tre shtesa të vogla kanë provuar veten për mua, të cilat do t'i prezantoj shkurtimisht më poshtë. Ne thjesht përdorim disa trashëgimi, metoda magjike dhe koleksione të personalizuara.

.­.­.

Parandalon hyrjen e publikut në .git

Menaxhimi i versionit Git tani është standard në pothuajse çdo projekt në internet dhe në çdo mjedis (përfshirë prodhimin). Git gjithmonë krijon nënfolder .git dhe nëse kjo është në nivelin e dosjes publike të faqes në internet, ju mund të përdorni publikisht skedarë delikatë (për shembull, thirrja /.git/logs/HEAD tregon kryerjet e fundit) . Ai shpjegon në detaje se si mund të klononi një depo Git të palëve të treta (!) Pa një listë direktorie.

.­.­.

Nyja.js / npm / Kompozitori pa rrënjë

Në një postim të vjetër në blog, unë përshkrova se si të presë Node.js falas duke përdorur Heroku . Tani do t'ju tregoj një mënyrë se si mund të instaloni Node.js , npm dhe Kompozitorin në çdo host tjetër të përbashkët pa të drejta rrënjësore me disa rreshta kodi. Me të mund të instaloni paketa, të vendosni aplikacione Vue.js ose thjesht të filloni një server Express.js. Ne gjithmonë punojmë në direktorinë e përdoruesit dhe përdorim nvm - Menaxheri i Paketave të Nyjeve .

.­.­.

Bug në grupet asociuese në PHP <7.2

Në PHP <7.2 mund të krijoni vargje që nuk mund të arrihen më siç duhet:

91367d1c4636fd753b381406024e303c

Ju mund të bëni disa gjëra me të.

.­.­.

Ekzekutoni komandat direkt pas lidhjes SSH

Komanda e mëposhtme krijon një lidhje me një server përmes SSH, ekzekuton disa komanda (për shembull, ndryshimet në një nën-direktori dhe dërgon një status git ) dhe e lë shell të hapur. Skedari .bashrc është i ngarkuar, i cili mundëson nën-guaska me ngjyra. Qëllimi është të ruani një skedar të përkohshëm / tmp / initfile me komandat e dëshiruara, për të filluar një nën-guaskë (në rastin tonë bash) me komandën - file-init. Brenda këtij fillimi, e njëjta skedar fshihet përsëri menjëherë në mënyrë që të mos lërë gjurmë.

.­.­.

Makinë rrjeti si administrator

Nëse integroni një disk rrjeti në Windows Explorer, kjo nuk zbatohet në të gjithë sistemin, por vetëm për llogarinë aktuale të përdoruesit. Kjo do të thotë që ju nuk mund të përdorni këtë makinë rrjeti në një aplikacion që funksionon me të drejtat e administratorit. Mund ta ndryshoni atë lehtësisht: Krijoni një DWORD (32 bit) të ri të quajtur EnableLinkedConnections me vlerën 1 në regjistër nën HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Sistemi dhe rifilloni. Disqet e integruara të rrjetit janë më pas të dukshme kudo.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: Përfshini dosjen si makinë

Nëse dëshironi të arrini shpejt një dosje lokale nën Windows që e përdorni përsëri dhe përsëri, thjesht mund t'i caktoni letrën tuaj të diskut. Ekziston vetëm një rrugë e tërthortë përmes "Lidhni pajisjen me rrjetin", pasi nuk mund të specifikoni rrugën C: \ Përdoruesit \ David \ Shkarkimet, për shembull. Zgjidhja është e ashtuquajtura pjesë administrative e diskut, e cila ekziston si parazgjedhje për çdo dosje: Në shembullin e mësipërm, kjo do të ishte \\ localhost \ c $ \ Përdoruesit \ David \ Shkarkimet .

.­.­.

Kap bretkosat

Një bretkocë kërcen përreth në vijën e numrave dhe ju përpiqeni ta kapni atë. Kërcimi dhe kapja gjithmonë janë alternative. Bretkosa fillon në pozicionin \(s \in \mathbb{Z}\) dhe me çdo lëvizje ajo kërcen një distancë prej \(z \in \mathbb{Z}\) (nëse \(z>0\) , ajo kërcen në të djathtë, përndryshe nëse në të majtë). \(z\) është e njëjtë për çdo kërcim. Kërcimi konsiston në specifikimin e një pozicioni të plotë. Dikush nuk njeh as \(z\) dhe as \(s\) . Ne tregojmë se ekziston një mënyrë për të kapur gjithmonë bretkosën.

.­.­.

Emra të gjatë skedarësh në Windows 10

Jo vetëm kur përdorni npm nën Windows, ju hasni një kufi që tani është gati 30 vjeç, i cili kufizon shtigjet në dosje dhe skedarë në një maksimum prej 255 karakteresh. Ky nuk është faji i NTFS, por LFN . Kjo çon në gabime të bezdisshme dhe papajtueshmëri midis sistemeve operative. Në kohën e WSL, ky është një gjendje për të ardhur keq, të cilin për fat të mirë mund ta rregulloni në regjistër për disa kohë.

.­.­.

Radhët e Laravel në localhost

Në kornizën PHP Laravel brenda mjediseve prodhuese, punëtorët dhe mbikëqyrësit sigurojnë që punët e ruajtura në Redis, për shembull, të përpunohen. Nëse dëshironi të jeni plotësisht të pavarur nga kjo në localhost, ose përdorni shoferin e sinkronizimit për të ekzekutuar gjithmonë punët menjëherë. Kjo ka disavantazhin që procesi aktual PHP është bllokuar dhe kërkesa varet derisa puna të përpunohet.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: Qëllimet e paketës në Google Analytics

Me ndihmën e bibliotekës JavaScript analytics.js nga Google Analytics, çdo ngjarje në faqet e internetit mund të gjurmohet. Këto ngjarje janë, për shembull, një matje e saktë e kohëzgjatjes së qëndrimit, thellësisë maksimale të lëvizjes së vizitorëve ose veprimeve të tjera individuale siç janë paraqitja e formularëve. Nëse doni të vlerësoni fushatat reklamuese ose të kryeni teste A / B më vonë, për shembull, krijoni të ashtuquajturat projekte të synuara.

.­.­.

Pavlefshmëria pragmatike e memorjes së fshehtë

Paraqitja nga ana e serverit tani është pjesë e repertorit standard të faqeve të internetit dhe aplikacioneve. Shfletuesit si Google Chrome gjithashtu kanë tendencë të cache sa më shumë që të jetë e mundur në mënyrë që të minimizojnë kohën e ngarkimit të thirrjeve të mëtejshme. Pavlefshmëria e cache-it të skedarëve të imazheve CSS / JS / mund të zgjidhet me ndihmën e mod_pagespeed , Header kontrollit Expires / Cache , një manifest cache ose shumë pragmatikisht dhe drejtpërdrejt përmes parametrave individualë pas emrit të skedarit.

.­.­.

Çelësat Bitbucket dhe SSH

Ofruesi Bitbucket nuk ofron (madje as në tarifat standarde dhe premium të bazuara në tarifa ) mundësinë e ruajtjes së çelësave SSH me leje shkrimi në nivelin e depozitës. Ruajtja e çelësit tuaj personal SSH në serverin e prodhimit nuk është një opsion, përndryshe ju mund të hyni në të gjitha projektet e tjera që po punoni aktualisht nga atje. Ekzistojnë të ashtuquajturat çelësa aksesi , por këto lejojnë vetëm të drejtat e leximit.

.­.­.

Windows Sysinternals përmes njësisë së rrjetit

Mjetet nga Sysinternals nga Mark Russinovich nuk duhet të mungojnë në asnjë kompjuter Windows. Nëse gjithmonë doni të keni në dispozicion versionin më të fundit, mund ta integroni atë si një disk rrjeti. Komanda përdor neto s: \\ live.sysinternals.com \ DavWWWRootrreshtin e komandës është e mjaftueshme (si një përdorues normal). Pastaj mjete të këndshme si PsList, PsKill ose Process Explorer janë të lëvizshme në njësinë S.

.­.­.

Këshillë e shpejtë: Fletët e Google dhe Javët e Kalendarit

Kur nxjerrni javë kalendarike në një datë të caktuar, duhet të keni kujdes në Google Sheets (ashtu si në Microsoft Excel). Funksioni = JAVA E KALENDARIT (SOT ()) llogarit duke përdorur standardin amerikan, për të cilin dita e parë e vitit caktohet gjithmonë në javën kalendarike 1. Në Gjermani kjo përcaktohet ndryshe: Këtu java e parë kalendarike është java nga e cila të paktën 4 ditë bien në vitin e ri. Në Google Sheets ju mund të zgjidhni problemin (së bashku me alternativa të tjera emocionuese si = SHORTEN ((TODAY () - DATE (YEAR (TODAY () - REST (TODAY () - 2; 7) +3); 1; REST (TODAY) ) -2; 7) -9)) / 7) dhe modifikuar = JAVA E KALENDARIT (SOT (); 21) ) lehtësisht me funksionin e krijuar posaçërisht = ISOWEEKNUM (SOT ()) .

.­.­.

Certifikatat e vetë-nënshkruara SSL në Chrome 58

Meqenëse Le të Kriptojmë , faqet e internetit të koduara tani janë standarde. Edhe me zhvillimin lokal, certifikatat SSL janë bërë të domosdoshme (për shembull, navigator.geolocation kërkon enkriptimin SSL në nivel lokal). Që nga versioni 58 i Chrome, mbështetja për CN (Emri i Përbashkët) është ndërprerë dhe SAN (Emri Alternativ i Subjektit) është bërë i detyrueshëm. Si rezultat, Chrome papritmas nuk pranon më të gjitha certifikatat SSL të krijuara në mënyrë konvencionale .

.­.­.

Dy herë mosha e dy personave

Merrni parasysh dy persona \(A\) dhe \(B\) cilët nuk kanë lindur në të njëjtën ditë dhe \(A\) më i ri se \(B\) . Tregoni se ekzistojnë saktësisht dy yjësi moshe \(a,b \in \mathbb{N}\) , për të cilat vlen më poshtë: \(2\cdot a = b\) . Së pari vendosim \(d \in \mathbb{R}^+\) si diferencë moshe midis \(A\) dhe \(B\) në lindjen e \(A\) me \( d = d_0 + d_1 \) , \( d_0 \in \mathbb{N}_0, d_1 \in \mathbb{R}, d_1 \in [0;1[\) . Tani konsiderojmë një pikë arbitrare në kohë \(x \in \mathbb{R}^+\) pas lindjes së \(A\) me \(x = x_0 + x_1\) , \(x_0 \in \mathbb{N}_0, x_1 \in \mathbb{R}, x_1 \in [0;1[\) .

.­.­.

Git dhe dosjet bosh

Meqenëse Git nuk njeh dosje, vetëm skedarët, strukturat boshe të dosjeve nuk përfundojnë në depo. Sidoqoftë, meqenëse shumë korniza dhe projekte kanë nevojë absolutisht për këtë, ato duhet të përfundojnë atje. Një praktikë e zakonshme është krijimi i të ashtuquajturve skedarë placeholder (shpesh të quajtur .gitkeep), të cilat specifikojnë në mënyrë të nënkuptuar strukturën e dosjeve. Këto skedarë mund të krijohen lehtësisht dhe, nëse dëshironi, gjithashtu siguroni që skedarët e tjerë në dosje të mos merren parasysh.

.­.­.

Pritja falas e Node.js me Heroku

Pritja për Node.js ende nuk është shumë e përhapur, veçanërisht në vendet gjermanofolëse. Kompania amerikane e re Heroku ofron një zgjidhje këtu - dhe madje pa pagesë . Ju gjithmonë vini re paradigmën "Ndërto aplikacione ... jo infrastrukturë" dhe ende nuk ka asnjë kufizim. Si shembull, ne zbatojmë një punë të vogël cron bazuar në PhantomJS , e cila heq një faqe në internet çdo ditë dhe dërgon titullin e faqes me email.

.­.­.

Funksioni i çiftimit të Cantor

Përveç argumenteve diagonale , Georg Cantor zhvilloi gjithashtu funksionin e çiftimit Cantor \(\mathbb{N}^2 \to \mathbb{W}, \quad c(x,y) = \binom{x+y+1}{2}+x = z\) , i cili kodifikon çdo dy numra \(x,y \in \mathbb{N}\) në një numër të ri \(z \in \mathbb{N}\) . Për shembull, \(c(3,4)=\binom{3+4+1}{2}+3 = \binom{8}{2}+3=\frac{8!}{6!\cdot 2!} +3 = 31 = z\) një kodim unik i numrave \(3\) dhe \(4\) në numrin \(31\) . Trego: Grupi i vlerave \(\mathbb{W} = \mathbb{N}\) , dmth \(z\) merr të gjithë numrat natyrorë.

.­.­.

Toka dhe bizele

\(r_1 = 6370km\) tokën (si një sferë me \(r_1 = 6370km\) ) dhe një bizele (si një sferë me \(r_2 = 2mm\) ) dhe \(r_2 = 2mm\) një litar mbi ekuator në mënyrë që të qëndrojë fort në sipërfaqe. Tani ju i zgjatni të dy litarët me nga një metër secila. Të dy litarët tani duhet të qëndrojnë të shtrirë plotësisht mbi ekuator përsëri - ato nuk qëndrojnë më plotësisht në sipërfaqe, por qëndrojnë pezull mbi ekuator. Sa lart mbi sipërfaqe noton litari mbi tokë, sa lart mbi bizele?

.­.­.

Mundësitë në orën analoge

Në cilën% të kohës së një dite ndodhen të tre akrepat e një ore analoge në gjysmën e djathtë të thirrësit? Së pari, shikoni dorën e orës, e cila është në anën e djathtë çdo 12 nga 24 orë (50%). Nga kjo kohë, dorëzimi i minutës do të jetë në anën e djathtë (25%) për 6 nga 12 orë. Nga këto 6 orë, dora e dytë kalon 3 orë në anën e djathtë (12.5%).

.­.­.

Laravel: Duke punuar me marrëdhënie elokuente

Laravel e bën komunikimin me bazën e të dhënave shumë më të lehtë me Eloquent. Kur punoni me Marrëdhënie Eloquent , kur thërrisni variabla dinamikë (me ndihmën e metodave magjike të PHP), duhet të keni parasysh se instancat e modeleve nuk pasqyrojnë ndryshime të reja, por ruhen përgjithmonë kur thirren për herë të parë.

.­.­.

Bitbucket: Fshi dosjen nga historiku i Git

Kur pret Git në Bitbucket, ekziston një kufi i fortë prej 2 GB - nëse kjo tejkalohet, ju keni vetëm qasje vetëm për lexim në depo. Për të parandaluar këtë, për shembull, ju mund të hiqni retrospektivisht dosje ose skedarë të mëdhenj nga angazhimet tuaja. Por edhe në raste të tjera (nëse të dhënat e hyrjes kanë hyrë në histori ose node_modulet janë rrëshqitur përsëri për t'u zotëruar) ju duhet të manipuloni në mënyrë retrospektive historinë e Git, në kundërshtim me natyrën e tij.

.­.­.

Integroni certifikatën SSL nga DomainFactory në IIS

Në epokën e Le të Encrypt , faqet e internetit të koduara tani janë standarde. Sidoqoftë, shpesh kërkohen çertifikata të kartës së egër ose të zgjatur me vërtetim të pronarit veçanërisht të besueshëm. Ofruesi DomainFactory ofron certifikata të lira SSL që mund të përdoren edhe nga jashtë. Konfigurimi në një IIS aktual ka sukses pa CSR me ndihmën e OpenSSL . Në vijim do të tregoj shkurtimisht cilat hapa kërkohen për këtë.

.­.­.

Strategjia paradoksale e fitimit kur supozoni numrat

Thomas M. Cover bëri pyetjen vijuese mahnitëse në 1987 në "Problemet e hapura në komunikim dhe llogaritjen": Lojtari \(X\) shkruan dy numra të ndryshëm dhe të zgjedhur rastësisht \(A\) dhe \(B\) në dy të ndryshme Një copë letër dhe vendoseni me fytyrë poshtë në një tavolinë. Lojtari \(Y\) tani zgjedh rastësisht një nga këto copa letre, sheh numrin dhe tani duhet të vendosë nëse ky numër është më i vogël apo më i madh se numri tjetër që është akoma me fytyrë poshtë në tryezë.

.­.­.

Futboll & Algjebra Lineare

Kur fillon një lojë futbolli, topi qëndron në qendër të fushës dhe më pas lëviz rreth fushës për 45 minuta duke zhvendosur dhe kthyer. Në fillim të pjesës së dytë, topi është përsëri në qendër të fushës. Ne tregojmë me mjete të thjeshta të algjebrës lineare se ose një numër i pafund pikash në sipërfaqe janë gjithmonë në të njëjtën pozitë si në gjendjen origjinale ose saktësisht 2.

.­.­.

Laravel: Korrigjimi i modelit i tehut

Kur korrigjoni modelet e tehut në Laravel 5. * shpesh merrni mesazhe gabimi të pakuptimta që u referohen pamjeve të memorizuara. Në të kaluarën, të gjithë ishin më mirë: Pamja e korrigjimit të gabimeve në versionin 4 përmbante funksione më të dobishme dhe ishte gjithashtu vizualisht më e këndshme. Me disa rreshta kodi mund ta merrni përsëri këtë funksionalitet me ndihmën e whoops ("Gabimet PHP për fëmijë të mirë").

.­.­.

Shfaqje harmonike e logove me JavaScript

Pavarësisht referencave, partnerëve apo klientëve - ka shumë raste në të cilat dëshironi të shfaqni në mënyrë harmonike disa logo pranë njëri-tjetrit. Përmasat e logove janë kryesisht jo konsistente. Ju shpesh ndiqni instinktin tuaj të zorrëve për paraqitjen e madhësisë në model, por ekziston edhe një metodë e saktë llogaritëse për një paraqitje vizualisht tërheqëse duke barazuar zonat e logove. Në shembullin vijues mund ta bëni këtë me vetëm disa rreshta JavaScript.

.­.­.

Kontrolloni ekzistencën e variablave në PHP / JS

Kur punoni me variabla në PHP dhe JavaScript në baza ditore, shpesh ndeshet me pyetjen nëse një variabël është bosh. Vlen të njihen funksionet vendase dhe ndryshimet e tyre për qëllime kontrolli. Për bezdi, nuk ka asnjë mënyrë të thjeshtë për të kontrolluar intuitivisht nëse një variabël është e pranishme apo jo. Matrica më poshtë sqaron se çfarë nënkuptohet me këtë. Sidoqoftë, ajo që dëshironi mund të rindërtohet duke përdorur funksione të vogla ndihmëse.

.­.­.

Telefonata masive me sipgate.io

Me sipgate.io, Sipgate ka krijuar një API tërheqëse cloud me të cilën dikush ka një mori opsionesh për telefoninë në Internet. Një llogari është falas dhe ekziston gjithashtu mundësia e vendosjes së çdo numri dërguesi falas në dyqanin e veçorive. Dokumentacioni nga sipgate.io është ende i zgjerueshëm, por me një lexim të vogël në API zyrtar të Sipgate mund të realizoni shpejt gjëra interesante.

.­.­.

Rekursion në SQL

Sistemet e menaxhimit të bazës së të dhënave relacionale të bazuara në SQL janë me kusht të përshtatshme vetëm për pyetje hierarkike ose rekursive. Sisteme të tjera të tilla si ArangoDB janë më mirë këtu (u bisedua shumë për këtë në GOTO 2016 ). Ju gjithashtu mund të krijoni pyetje rekursive në SQL me ndihmën e shprehjevezakonshme të tryezës dhe kështu të pyesni tabelat klasike të prindërve / fëmijëve për të gjithë paraardhësit dhe pasardhësit.

.­.­.

WordPress: Çaktivizoni faqet e arkivit

Sipas w3techs.com , rreth 27.4% e të gjitha faqeve në të gjithë botën operohen aktualisht me ndihmën e WordPress. Në shumë raste, këto nuk janë blog. WordPress gjeneron automatikisht URL të shumta, shpesh të papërdorura dhe prodhon kaq shumë lidhje të indeksuara nga Google që operatori i faqes në internet nuk i kishte as në ekran. E gjithë kjo mund të çaktivizohet me një komandë të thjeshtë.

.­.­.

Riemërtoni me shumicë fushat e formës PDF

Nëse, si unë, hasni në telashe të riemërtoni mijëra emra të fushave të formës, tastiera JavaScript e përfshirë në Acrobat është ideale. Në këtë ju jo vetëm që mund të ekzekutoni ndonjë kod JavaScript, por gjithashtu të përdorni të gjithë përmbajtjen brenda PDF (përfshirë fushat e formularit). Meqenëse nuk ka ndonjë funksion vendas për riemërtimin në JS API, fushat e formës kopjohen me të gjitha vetitë e tyre dhe u jepet një emër i ri.

.­.­.

Shitore: riparoni ndryshimet në variant

Në Shopware 5, një problem i njohur ende nuk është zgjidhur: Nëse krijoni një artikull me variante të varura reciprokisht me mundësi konfigurimi reciprokisht ekskluzive, mund të ndodhë që disa kombinime të mos zgjidhen në pjesën e përparme dhe për këtë arsye nuk mund të porositen. Me ndihmën e një shtojce, problemi mund të rregullohet lehtësisht për momentin.

.­.­.

Një rresht për pafundësinë e numrave të thjeshtë

Ekzistojnë prova të shumta të pafundësisë së numrave të thjeshtë - teorema e njohur e Euklidit nga Libri i Elementeve nuk mungon në asnjë kurs themelor të teorisë së numrave. Në American Mathematical Monthly (numri 122) në 2015 Sam Northshield botoi një provë jo më pak elegante kontradikte në formën e një linje, të cilën unë nuk dua ta heq nga ju (me komente të shkurtra).

.­.­.

Ndriçoni vijën e komandave Windows

Komanda e shurdhër e Windows mund të azhurnohet vizualisht në disa hapa të thjeshtë. Kështu që ju jo vetëm që mund të rregulloni ngjyrën dhe madhësinë e rreshtit të komandës, por edhe ta zgjeroni atë në mënyrë funksionale (duke rritur bufferin, duke instaluar një grup të madh të mjeteve UNIX). Megjithëse komanda e shpejtë nuk i afrohet PowerShell 6.0 ose Windows 10 Bash Shell të ri , nuk ka nevojë të fshihet për detyrat e përditshme.

.­.­.

URL dinamike në Joomla

Në sistemet e menaxhimit të përmbajtjes, URL-të shpesh nuk janë rregulluar gjithmonë paraprakisht dhe për këtë arsye nuk janë krijuar statikisht paraprakisht (si një kontribut ose menu), por adresojnë objekte nga baza e të dhënave. Ngjashëm me WordPress ( siç përshkruhet këtu ) është gjithashtu e mundur që Joomla të ndërtojë struktura dinamike URL (të pavarura nga sistemi i brendshëm alias). Ose JRouter mund të përdoret këtu - ose mund të përdorni një linje me një linjë në .htaccess.

.­.­.

JavaScript PasteJacking

Me ndihmën e JavaScript, shfletuesit modernë mund të lexojnë dhe shkruajnë në kujtesën e fragmentit të përdoruesit, d.m.th. ata gjithashtu mund ta manipulojnë atë. Teknologjia themelore është tashmë kapelë e vjetër, por vetëm kohët e fundit gjithnjë e më shumë sulme (nën emrin "PasteJacking") po qarkullojnë në rrjet që përfitojnë nga kjo mundësi për përdoruesin që nuk dyshon. Një zbatim në JavaScript është banal.

.­.­.

Ndërroni kolonat në PostgreSQL

Ndërrimi i kolonave të tabelës SQL është pjesë e repertorit standard me MySQL - kjo nuk është mbështetur (akoma) me PostgreSQL. Megjithëse wiki zyrtar i kushton artikullin e vet problemit, ai nuk tregon ndonjë zgjidhje praktike që gjithashtu mbështet pikëpamjet, indekset dhe shkaktarët. Klasa vijuese e bën këtë punë (si për MySQL ashtu edhe për PostgreSQL) ose në rreshtin e komandës - ose përndryshe drejtpërdrejt në Laravel 5.

.­.­.

Këshillë e shpejtë për Windows Explorer

Nëse dëshironi të hapni shpejt komandën e shpejtë në një dosje në Windows Explorer, klikoni (një nivel më lart) me butonin e djathtë të miut dhe mbani të shtypur butonin Shift në dosje dhe më pas zgjidhni "Hapni komandën e shpejtë këtu" nga menyja e kontekstit. Sapo zbulova një metodë tjetër më të shpejtë kur jeni brenda dosjes: Këtu ju klikoni në rrugën aktuale të dosjes, shtypni "cmd" dhe konfirmoni me Enter.

.­.­.

Kategoritë WordPress: Pamja e Pemës / Trashëgimia

Nëse punoni me kategori hierarkike (taksonomi) në WordPress, do të vini re se, nga njëra anë, shfaqja e kategorive të kontrolluara në pjesën e pasme është konfuze dhe, nga ana tjetër, postimet nuk përfundojnë automatikisht në kategorinë prind nëse vendosen në kategorinë fëmijë. Të dy mund të rregullohen me vetëm disa rreshta kodi duke përdorur sistemin e fuqishëm të fiksimit (në formën e një veprimi dhe një filtri).

.­.­.

PHP 7 dhe Operatori i Anijes Hapësinore

Përveç veçorive të reja të tilla si lë të kuptohet lloji për llojet e të dhënave skalare ose performanca e optimizuar , PHP 7 sjell me vete edhe shumë shtesa të reja, të dobishme të gjuhës. "Operatori i anijes kozmike" më në fund e ka futur atë në botën e PHP (programuesit Ruby dhe Perl e njohin atë për një kohë të gjatë). \($a <=> $b\) kthen \(0\) nëse dhe vetëm nëse të dy operandët janë të barabartë, \(1\) nëse e majta është më e madhe dhe \(-1\) ndryshe.

.­.­.

Koha e ndërprerjes së IIS 7.5 PHP FastCGI

Nëse integroni PHP përmes FastCGI në IIS 7.5, secili skenar ndërpritet pas 600 sekondash (d.m.th. 10 minuta) si parazgjedhje. Një ndryshim i ndryshores së njohur "max_execution_time" në php.ini nuk ka asnjë ndikim në këtë, ju (gjithashtu) duhet të rregulloni cilësimet e FastCGI. Për këtë, IIS ofron një ndërfaqe të rehatshme për menaxhimin e ndryshoreve përkatëse.

.­.­.

Paradoks i stoshastics

Teoria e probabilitetit të kushtëzuar përfshin detyra të bukura me zgjidhje kundërintuitive. Përveç problemit të njohur të vëllezërve dhe motrave , tani do të trajtoj shkurtimisht një shembull tjetër: "Tani kam dy fëmijë. Njëri prej tyre është djalë dhe lindi të enjten. Cili është probabiliteti që fëmija tjetër të jetë gjithashtu djalë?"

.­.­.

Git, Dyqani dhe dosjet bosh

Sistemi i versionimit të skedarëve Git është i dobët, i shpejtë dhe i lëvizshëm. Git gjithmonë merret me objektet, përkatësisht skedarët. Dosjet krijohen vetëm nëse ka skedarë në to, përndryshe Git as nuk do t'i regjistrojë ato. Kjo ka efekte anësore të pakëndshme në disa projekte. Për shembull, sistemi i dyqaneve Shopware mbështetet në respektimin e rreptë të strukturës së dosjeve në mënyrë që të funksionojë.

.­.­.

Shitore: Shpenzimet individuale të transportit

Shopware ka një modul të fuqishëm të kostos së transportit që ju mund të ndërhyni posaçërisht në llogaritjen. Në rastin tonë, ne duam të zbatojmë skenarin e mëposhtëm: Kostot e transportit për artikull përcaktohen fillimisht në përputhje me peshën e artikullit (specifikohen kufijtë e peshës). Vetëm për përjashtime të veçanta duhet të jetë e mundur të vendosni kostot fikse të transportit për secilin artikull.

.­.­.

Përgjithshme dinamike në WordPress

Sistemi i permalink WordPress mund të përshtatet shumë mirë me nevojat tuaja me ndihmën e etiketave të strukturës . Vendosja% postname% është ndoshta zgjidhja më e zakonshme dhe e praktikueshme. Sidoqoftë, nëse doni të implementoni lidhje dinamike reale, së pari duhet të zgjeroni sistemin me kodin tuaj.

.­.­.

Hiperlidhjet e korruptuara në Word dhe Excel

Dikush do të mendonte se kur hapni hyperlinks nga një dokument Word / Excel, shfletuesi standard fillohet me URL-në e dëshiruar. Çuditërisht, ky nuk është rasti - gjë që çon në efekte anësore të pakëndshme dhe i bën të pamundura lidhjet për faqet e mbrojtura nga hyrja në bazë seksionesh / cookie.

.­.­.

Një paradoks për ditën e babait

Për ditën e babait sot, një vajzë po i dhuron babait të saj një foto që e ka pikturuar vetë, të cilën babai e kishte dëshiruar shumë për të. Vajza thotë: "Unë do të të jap fotografinë që ke dëshiruar dhe dhurata ime do të jetë një surprizë". Babai ndalet dhe mediton për të vërtetën e kësaj deklarate.

.­.­.

Integroni skriptet dinamike me dhe pa HTTPS

Nëse përfshini skripte të pakriptuara në zonën <head> dhe thirrni një faqe me një çertifikatë ekzistuese SSL të koduar, këto skripta janë bllokuar dhe për këtë arsye nuk ekzekutohen. Nëse thjesht lini jashtë protokollin, të gjitha skriptet thirren automatikisht në formë të koduar nëse faqja e internetit mund të aksesohet përmes https: // - përndryshe e pakriptuar.

.­.­.

Përdorshmëria në menutë zbritëse

Kur punoni me menu zbritëse shumë-dimensionale, shpesh ndeshet me problemin që nën-menu të gabuara hapen aksidentalisht ose nën-menuja e dëshiruar mbyllet aksidentalisht. Ky efekt ndodh kur treguesi i miut lë menunë përkatëse në nivelin e sipërm gjatë navigimit në një nën meny tashmë të zgjeruar.

.­.­.

Shitore: Çaktivizoni automatikisht variantet

Shopware , i gjithë artikulli çaktivizohet në rastin e një porosie reale nëse të gjitha variantet kanë një nivel të aksioneve më të vogël ose të barabartë me 0. Në mënyrë që ta zbatoja këtë në një variant, unë programova një shtojcë të vogël, Bootstrap.php të së cilës po e jap më poshtë.

.­.­.

Pyetje me fjalëkalim të dyfishtë me SSL

Konstelacioni i mëposhtëm gjithmonë ka një efekt anësor të pakëndshëm: Nëse mbroni faqen tuaj me htaccess / htpasswd dhe në të njëjtën kohë detyroni një lidhje SSL, gjithmonë keni nevojë për të njëjtën fjalëkalim që të futet dy herë (një herë për http dhe përsëri pas hyrjes së suksesshme për https). Me ndihmën e seksioneve të konfigurimit të paraqitura në Apache 2.4, problemi mund të zgjidhet lehtë.

.­.­.

Vargjet me shumë rreshta në JavaScript

Kur programoni me JavaScript, dikush shpesh pengohet në pamundësinë e realizimit të vargjeve me shumë rreshta, duke i futur ato në disa rreshta në kod. Ndërsa detyra në gjuhë të tjera të tilla si PHP ose Ruby nuk është problem, me JavaScript fillimisht mund të kaloni vetëm me zgjidhje, përdorimi i të cilave vendoset nga shija personale ose mbështetja e shfletuesit.

.­.­.

mail () në PHP me UTF-8 dhe umlauts

Dërgimi i postave elektronike me PHP implementohet më së miri me klasa të fuqishme siç është PHPMailer . Funksionet e përshtatshme të mbështjellësit bëjnë të mundur përdorimin e përmbajtjes UTF-8, vendosjen e imazheve dhe dërgimin e bashkëngjitjeve të koduara vetëm me disa rreshta kodi. Nëse doni të kurseni veten nga lart dhe të përdorni postën e funksionit PHP () në kundërshtim me rekomandimin, do të keni probleme kur përdorni umlauts dhe UTF-8 më së voni.

.­.­.

Google PageSpeed ​​Insights vs. Google Analytics

Mjetet e vlerësimit të tilla si Shërbimi i Vlerësimit të Shënjimit W3C ose Google PageSpeed ​​Insights janë të dobishme për vlerësimin objektiv të kodit dhe performancës së një faqe në internet. Google në veçanti ndikon në një industri të tërë me koncepte të tilla si sipër - dhe gjithashtu ofron udhëzime të rrepta por të dobishme për kompresimin dhe memorizimin e imazhit. Sidoqoftë, mund të ndodhë që Google të shkojë më këmbë.

.­.­.

Mirësevini JavaScript 2.0

JavaScript mbizotëron në ueb dhe ECMAScript, thelbi i gjuhës po rritet. Specifikimi i ri (ES6 ose JS2), i cili pritet në mes të këtij viti, sjell me vete risi të shumta që mund të provohen sot. Firefox aktualisht ka mbështetjen mëmirë , por polifills përmes të ashtuquajturve transpiler si Google Traceur janë gjithashtu të mundshme. Më poshtë është një përmbledhje e shkurtër e veçorive të reja të ES6.

.­.­.

0,99999... = 1?

Qoftë në shkollë apo në universitet: Një pyetje interesante që \( 0,99999... = 1 \) dhe pastaj përfshin pyetjen nëse ekuacioni i mëposhtëm është i vërtetë: \( 0,99999... = 1 \) . Megjithëse pafundësia \(0,99999... = A\) në pjesën e majtë të ekuacionit, ne i japim asaj një emër: \(0,99999... = A\) . Pas shumëzimit me faktorin \(10\) dhe shndërrimeve të thjeshta algjebrike, kemi një pasqyrë të parë befasuese.

.­.­.

SQL: performancë e dobët pavarësisht indeksit

Sapo u përballa me problemin e mëposhtëm të performancës të një baze të të dhënave SQL: Në një tabelë SQL të quajtur “përdorues” me 1.000.000 ~ hyrje, përcaktimi i numrit të regjistrimeve sot zgjati një 28 sekonda të papranueshme. Koha e regjistrimeve u ruajt në formatin "Ymd H: i: s" në kolonën "krijuar".

.­.­.

Problem i vogël shahu

Përveç problemit të mirënjohur të kalorësve dhe problemit të mbretëreshës, ka shumë pyetje të tjera emocionuese në botën e shahut. Kam prekur dy kuriozitete të vogla në një hyrje të mëparshme në blog . Nëse merreni matematikisht me probleme shahu, shpejt do të zbuloni se matematika jep përgjigje shumë të thjeshta dhe ndriçuese për shumë pyetje.

.­.­.

Skedarët në dispozicion në internet me OneDrive

Nëse OneDrive, Dropbox, Google Drive, OwnCloud, Box.net: Pavarësisht nga kutia në të cilën ruani skedarët tuaj - shërbimet janë pothuajse të njëjta. Klientët e disponueshëm për të gjitha sistemet desktop dhe celular, skedarët standardë të pakriptuar dhe opsionet e ndarjes ndryshojnë vetëm pak. Por OneDrive, i cili është integruar në sistem që nga Windows 8.1, ka një veçori të veçantë: vetëm skedarët të disponueshëm në internet.

.­.­.

PHP: Hyrja e skedarit me umlauts nën Windows

Skedarët në serverat e uebit duhet të jenë gjithmonë pa hapësira (jo "kjo është një foto.jpg"), pa umlauts ose karaktere speciale (jo "football.jpg"), pa vijëzime të pasme (jo "Arbeit \ Auto.jpg") dhe me shkronja të vogla (jo "" test.JPG "). Kohët e fundit, megjithatë, mua më duhej të aksesoja dhe përpunoja një numër të madh skedarësh me ndonjë emër skedari për një projekt të klientit.

.­.­.

Kërkesa SQL për të përcaktuar një listë të rangut

Sot kam hasur në detyrën e mëposhtme ndërsa po punoja për një projekt të klientit: Merrni një tryezë SQL "përdorues" me kolonat "id" dhe "pikë" dhe përcaktoni një renditje të të gjithë përdoruesve bazuar në "rezultatin" në të cilin përdoruesit me merrni të njëjtën renditje me të njëjtën rezultat. Kjo detyrë mund të zgjidhet në mënyrë intuitive dhe të lehtë duke përdorur variablat e përcaktuar nga përdoruesi .

.­.­.

Facebook SDK: Kontrolloni shenjat në anën e serverit

Kur punoni me Facebook SDK (më saktësisht kur zbatoni një funksion hyrje në Facebook brenda një ndërfaqe REST), simboli që klienti mori nga Facebook duhet së pari të kontrollohet për vlefshmërinë nga serveri para se të kryhen operacionet e mëtejshme .

.­.­.

Chrome DevTools: Adresoni elementet DOM

Qoftë Chrome, Firefox, Opera, Safari apo edhe Internet Explorer: Ndërsa mjetet e zhvilluara mirë të zhvilluara ishin një pikë unike e shitjes së Firefox dhe shtojcës popullore Firebug deri para disa vitesh, mjetet e fuqishme të zhvilluesve tani janë pjesë e fushës standarde të çdo shfletuesi, në të cilin ka shumë për të zbuluar. jep

.­.­.

Aksesi në sistemin e skedarëve duke përdorur SQL

Sapo hasa në një mundësi të bukur në MySQL për të kapur sistemin e skedarëve dhe për të marrë informacion të vlefshëm, për shembull në lidhje me ekzistencën e skedarëve dhe dosjeve ose përmbajtjen e tyre. Kjo mund të jetë shumë e dobishme si një alternativë për funksionin php skedari_ ekziston , pasi që informacioni në lidhje me ekzistencën e skedarit mund të përdoret akoma në pyetje për funksionet e radhitjes dhe grumbullimit të mëtejshëm.

.­.­.

Sfonde të animuara me kanavacë

Sfondet e vektorëve të animuar mund të shtojnë shumëllojshmëri në një peisazh në internet të karakterizuar nga foto dhe video me ekran të plotë. Do të ishte mirë nëse kohët e ngarkimit dhe mbështetja e gjerë për pajisje dhe softuer shkojnë paralelisht me këtë. Një zgjidhje është: kanavacë. Elementi HTML i kontrolluar nga JavaScript mbështetet nga të gjithë shfletuesit aktualë dhe riprodhohet me performancë të lartë në pajisjet mobile.

.­.­.

Raporti i fiksuar i fiksuar për elementet HTML

Si një zhvillues uebi, ju shpesh keni turp të punoni me elemente HTML që vetvetiu - në kontrast me elementin img, për shembull - nuk kanë as një madhësi fikse dhe as një raport të fiksuar. Shpesh ju doni të arrini që këto objekte të sillen në mënyrë të përgjegjshme, por proporcioni midis gjerësisë dhe lartësisë ruhet. CSS këtu nuk ofron një zgjidhje intuitive si parazgjedhje. Por me ndihmën e pronës vertikale të mbushjes mund të arrini qëllimin tuaj.

.­.­.

Vendimi i gjykatës për përdorimin e fotove të aksioneve

Pasi Gjykata Rajonale e Këlnit u rikthyeskandalin RedTube javën e kaluar dhe nuk u lejua kurrë të miratonte dorëzimin e adresave të diskutueshme IP, ai jep një gjykim tjetër shumë të diskutueshëm dhe të diskutueshëm me vendimin 14 O 427/13: Autori i Stock- Fotografitë nga një agjenci e caktuar fotografish duhet gjithashtu të emërohen përmes hyrjes së drejtpërdrejtë të fotove të saj përmes URL-së së tyre.

.­.­.

Mirupafshim Bllok & Inline - Mirësevini HTML5

Risitë e specifikimit HTML5 janë të shumta dhe shumë prej tyre tashmë mbështeten nga shumica e peizazhit të shfletuesit - më poshtë dua të theksoj një ndryshim interesant në rregullat për elementet e folezimit. HTML gjithmonë ka bërë dallimin midis elementeve bllok dhe inline. Përcaktimi i Llojit të Dokumentit i HTML4, për shembull, emrat h1, p dhe div si elementë blloku dhe a, span, img si elementë të brendshëm.

.­.­.

Regjistrimi i HTTP në IIS dhe Apache

Të dy Apache në Unix dhe IIS në sistemet Windows regjistrojnë kërkesat e HTTP jashtë kutisë në formë skedari. Kërkimet në faqen tuaj nuk duhet të vlerësohen rregullisht dhe të analizohen rregullisht manualisht dhe automatikisht (p.sh. nga analistët e skedarëve log si AWStats ) për tu mbrojtur nga sulmet e piraterisë. Shtigjet e skedarëve log përkatës në konfigurimet e përdorura gjerësisht janë, për shembull, si më poshtë:

 • /var/log/apache2/access.log (Shembull: Ubuntu 12.04, Apache 2.2)
 • C:\inetpub\logs\LogFiles\W3SVC1\u_ex<YYMMDD>.log (Shembull: Windows Server 2012 R2, IIS 8.5)
.­.­.

Joomla, IIS dhe të drejtat e direktorisë

Kur integroni Joomla 3.2 në një Windows Server 2008 R2 me IIS 7.5, shpesh lindin probleme me të drejtat e direktoriumit, të cilat shpesh zgjidhen në mënyrë joadekuate me cilësimet që janë zgjedhur shumë bujarisht. Zgjidhja e mëposhtme është e sigurt dhe plotësisht funksionale:

 • Grupi IIS_IUSRS ka nevojë për të drejtat për C: \ inetpub \ wwwroot \: lexo dhe ekzekuto, shfaq përmbajtjen e dosjes, lexo, shkruaj
 • Grupi IIS_IUSRS ka nevojë për të drejtat për C: \ Windows \ Temp \: Lexo dhe ekzekuto, Trego përmbajtjen e dosjes, Lexo, Shkruaj
 • Përdoruesi IUSR duhet të jetë në grupin IIS_IUSRS (Menaxhim kompjuteri> Përdoruesit dhe grupet lokale> Grupet)

Nëse keni nevojë për të drejta të tjera të veçanta të drejtorisë për të gjitha skedarët e ngarkuar përmes PHP (p.sh. për SSH ose FTP), gjithashtu mund t'i vendosni këto për dosjen C: \ Windows \ Temp \. Nëse ngarkoni një skedar përmes PHP, PHP së pari kopjon këtë skedar në të përkohshmen dhe më pas në rrugën përfundimtare. Nëse skedari ka hyrë në direktorinë e përkohshme, ajo trashëgon të drejtat e saj dhe i ruan ato pasi të kalojë në direktorinë përfundimtare.

.­.­.

Anonim në internet: E pamundur?

Në kohën e skandalit të NSA-së, nuk janë vetëm përdoruesit e njohur me rrjetin që po pyesin nëse dhe si mund të lundrojnë në rrjet në mënyrë anonime për t'i shpëtuar manisë së mbledhjes së të dhënave të autoriteteve dhe shërbimeve sekrete. Sidoqoftë, kjo shpesh çon në gabime dhe supozime të pasakta. Një keqkuptim qendror është zvogëlimi i anonimitetit në ngatërrimin e adresës IP.

.­.­.

McFIT - logo e re, imazh i ri

Zinxhiri i fitnesit zbritës McFIT i ka dhënë vetes një ndryshim. Ndërsa një nuskë e verdhë e ndritshme në formën e një bananeje zbukuronte shkronjat blu, një hark i verdhë në një sfond me ngjyrë antracit tani është duke u aftësuar në njëra-tjetrën dhe kështu formon një strukturë abstrakte. Ngjyrat FDP blu dhe e verdhë i japin rrugë jo vetëm logos, por edhe të gjithë sendeve të tjera të shtypura të markës McFIT.

.­.­.

Photoshop: udhëtoni prapa në kohë

Kur vëllezërit Thomas dhe John Knoll filluan zhvillimin e Adobe Photoshop në 1987, unë ende nuk kisha lindur. Sot, në vitin 2013, softueri është një nga programet më të njohura në përgjithësi dhe udhëheqësi i padiskutueshëm i tregut në përpunimin e imazheve. Falë Adobe dhe Muzeut Historik të Kompjuterit, softueri tani do të ruhet për pasardhësit në një formë shumë të veçantë.

.­.­.

Kuriozitete në lojën e mbretërve

Shahu i ka magjepsur njerëzit për shekuj - rregullat e tij janë të lehta për tu mësuar dhe thellësia e tij e pabesueshme është e arritshme vetëm për lojtarët me përvojë (për fat të keq, unë nuk jam një prej tyre). Në vijim, unë do të merrem me dy pyetje të shkurtra: A është e mundur, përmes një sekuence të saktë lëvizjesh, të arrij në një pozicion në të cilin mbreti i zi sulmohet nga dy mbretëresha të bardha në të njëjtën kohë? A është e mundur edhe kjo me dy kulla të bardha?

.­.­.

Sapun doku në vend të blockbuster: 48fps

Filmat zakonisht regjistrohen dhe luhen me 24 korniza në sekondë - por formati standard pothuajse 100 vjeçar "24p" duket se lëkundet. Në mënyrë që të parandalohen efektet anësore të shëmtuara (p.sh. tundja e fortë kur vendosni kamerën me shpejtësi mesatare) në projeksionin 24fps, njerëzit kanë punuar për dyfishimin e shpejtësisë së kornizës në 48 korniza në sekondë dhe më shumë për një kohë të gjatë.

.­.­.

Kontrolloni drejtshkrimin në faqet e internetit

Kontrollimi i drejtshkrimit dhe gramatikës së automatizuar tani është pajisje standarde në programet e përpunimit të tekstit - por kontrollimi i drejtshkrimit të një faqe në internet ka qenë relativisht i rëndë deri më tani. Google Chrome po ndërmerr një hap të parë në këtë drejtim me një kontroll të integruar në fushat e hyrjes me shumë rreshta (zona e tekstit). Tani ekziston një shërbim që e bën të mundur këtë për faqe të tëra në internet.

.­.­.

Numrat e telefonit në lidhje - një rrezik sigurie?

Disa javë më parë unë raportova se si mund t’i lejoni vizitorët tuaj të hapin aplikacionin e telefonit në pajisjet mobile duke trokitur një numër telefoni. Tani është shfaqur një mundësi e mbylljes së pakthyeshme të kartës SIM ose rivendosjes së pajisjes në cilësimet e fabrikës pa ndonjë veprim nga ana e përdoruesit.

.­.­.

Kuriozitete interesante me email

A duhet që emrat e domain-eve dhe adresat e postës elektronike të jenë gjithmonë me shkronja të vogla për t'u siguruar që të arrini atje ku dëshironi të shkoni? Apo kjo është plotësisht e parëndësishme? Serverat e postës Google, për shembull, kanë cilësime të çuditshme me efekte interesante, të cilat do t'i prezantoj shkurtimisht në artikullin vijues.

.­.­.

Projektimi i çmimeve të bursës në temat ditore

Unë ndjek nga afër hartimin e programeve të ndryshme në televizionin gjerman. Vështirë se ndonjë transmetim e ruan modelin e tij të korporatës përgjithmonë. Rituali i çdo mbrëmjeje të takimit para ekranit të TV në 22:15 me temat e ditës më ka shkaktuar dhimbje stomaku kohët e fundit: një skemë ngjyrash plotësisht konfuze është zgjedhur për disa muaj kur paraqiten çmimet aktuale të bursës.

.­.­.

Lidhni saktë numrat e telefonit

Nëse optimizoni uebfaqen tuaj për pajisjet mobile, jo vetëm që duhet t'i kushtoni vëmendje madhësive të ndryshme të ekranit, kohërave të optimizuara të ngarkimit dhe veçorive të veçanta në veprim (të tilla si efektet e rri pezull), por gjithashtu të merrni parasysh aftësitë e veçanta të pajisjeve. Kjo gjithashtu përfshin (disa njerëz mund ta kenë harruar) bërjen e thirrjeve telefonike.

.­.­.

Dublikoni përmbajtjen në blogje

E njëjta përmbajtje në uebfaqe të ndryshme ndëshkohet nga Google në shumë raste - megjithatë algoritmi i Google është inteligjent dhe njeh nëse elementët në kokë dhe fund të faqes mbesin të njëjtë ose nëse pasazhet e plota të provës mund të arrihen dy herë nën URL të ndryshme. Pyetja emocionuese është se si Google merret me faqet e përmbledhura të artikujve në blog.

.­.­.

Rritni sigurinë e WordPress

Siguria e sistemit aktualisht më të popullarizuar të menaxhimit të përmbajtjes WordPress mund të rritet ndjeshëm duke kthyer dy vida të vogla. Duhen vetëm 5 minuta dhe dy rreshta të kodit. Megjithëse problemi mund të zgjidhet me një larmi shtojcash, unë qëllimisht po kufizohem në zgjidhje pa shtojca.

.­.­.