Sapun doku në vend të blockbuster: 48fps

Filmat zakonisht regjistrohen dhe luhen me 24 korniza në sekondë - por formati standard pothuajse 100 vjeçar "24p" duket se lëkundet. Në mënyrë që të parandalohen efektet anësore të shëmtuara (p.sh. tundja e fortë kur vendosni kamerën me shpejtësi mesatare) në projeksionin 24fps, njerëzit kanë punuar për dyfishimin e shpejtësisë së kornizës në 48 korniza në sekondë dhe më shumë për një kohë të gjatë.


Duhet të bëhet një dallim midis dy rasteve:

  • Filmat që regjistrohen me 24 korniza në sekondë dhe televizioni i kthen ato në një sekuencë 60 Hz. Kjo bëhet me të ashtuquajturën llogaritje të figurës së ndërmjetme, me ndihmën e algoritmeve matematikorë llogaritet një figurë e ndërfutur ndërmjet dy imazheve origjinale. Kjo procedurë mund të çaktivizohet në të gjitha televizionet.
  • Filmat që regjistrohen drejtpërdrejt me shpejtësi të dyfishtë kuadri (48 korniza për sekondë) dhe më pas luhen; Kjo përfshin, për shembull, "The Hobbit" të Peter Jackson. James Cameron, një pionier jo vetëm në teknologjinë e kinemasë 3D, po punon për një shpejtësi kuadri edhe më të lartë prej 60 kornizash në sekondë: Avatar 2 duhet të vijë me këtë maskën hiper-realiste.

Në të dy rastet ndodh një efekt i çuditshëm, i ashtuquajturi efekt telenovela: Edhe filmi më i shtrenjtë duket (të paktën për mua) si një telenovelë e lirë à la “Gute Zeiten, Schlechte Zeiten”. Nuk mund të mësohem aspak me ritmin e veçantë: Duket sikur fotografitë kërkojnë një lloj lidhjeje. Realizmi i fituar në dukje kthehet në një katastrofë për kënaqësinë e filmit.

E gjithë kjo sigurisht që është në syrin e shikuesit - disa njerëz as nuk do ta vërejnë efektin apo edhe do ta preferojnë atë. Mbetet të shihet nëse teknologjia e re do të mbizotërojë në sallat e kinemasë dhe para divanit në shtëpi. Jam kurioz të shoh se si shumica e adhuruesve të filmit do të pranojnë zhvillimet e reja (gjithashtu në aspektin 3D) dhe çfarë do të sjellë e ardhmja.

Mbrapa