Lexoni të drejtat në Fletët e Google

Kur punoni me Google Sheets , rregullat e hollësishme, të bazuara në përdoruesit, për redaktimin e fletëve të punës, kolonave dhe rreshtave mund të përcaktohen brenda një fletëllogaritëse. Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë për të kufizuar të drejtat e leximit. Sidoqoftë, kjo do të ishte shumë e dobishme në shumë skenarë. Kështu që ju u tregoni klientëve tuaj vetëm ato bileta që u interesojnë atyre ose punonjësve vetëm projektet për të cilat po punojnë.


Një zgjidhje e mundshme është të krijoni një të ashtuquajtur fletë masteri dhe, me ndihmën e IMPORTRANGE, të lexoni të dhëna të zgjedhura nga atje në një drejtim. Fatkeqësisht, kjo do të thotë shumë punë manuale: krijimi i fletëve të reja, caktimi i të drejtave të skedarëve, zhvillimi dhe implementimi i formulës IMPORTRANGE, pranimi i lejes, vendosja e formatimit. Nëse struktura ose formati ndryshon, kjo duhet të bëhet manualisht për të gjitha spreadsheet.

Skenari vijues i Aplikacioneve Google e bën këtë automatikisht. Nëse ekzekutoni metodën init () një herë në fletën master, të gjitha fletët e skllevërve krijohen automatikisht, caktohen të drejtat dhe vendosen formula dhe formatimi. Nëse të dhënat ndryshojnë në fletën kryesore, ato pasqyrohen automatikisht në skedën skllave. Nëse struktura e fletës master ndryshon, thjesht ekzekutoni përsëri ( ) përsëri (fletët e mëparshme azhurnohen automatikisht).

82ba709df04366e65cb3a42f84f19631

Mbrapa