Inteligjenca artificiale - a ekziston ajo tashmë?

Kushdo që shikon përreth inovacioneve teknike të dy viteve të fundit do të gjejë fjalë si teknologji inteligjente ose inteligjencë artificiale (AI) përsëri dhe përsëri. Por, me një inspektim më të afërt, ne shohim se shumica e pajisjeve janë ende larg inteligjencës artificiale. Sistemet e mençura të shtëpive të tilla si ato nga Amazon ose Google lidhen veçanërisht me AI.


Por edhe këtu duket se është zero. Funksionet individuale kryhen nga fjalimi. Kjo është e bazuar në programim kompleks, i cili, megjithatë, nuk ka ende shumë të bëjë me këtë inteligjencë artificiale. Lind pyetja nëse ato me të vërtetë ekzistojnë tashmë në përdorim privat dhe nëse po, deri në çfarë mase.

KI - ku është ajo tani

Së pari, duhet të thuhet qartë se UA në sektorin privat është dukshëm vetëm shumë e lënë pas dore. Në fushën ushtarake, gjërat janë krejt të ndryshme. Duke përdorur inteligjencën artificiale, atje propozohen kurse të tëra trajnimi në mënyrë që të shmangen kërkesat e tepërta dhe të ulta. Sisteme të tëra armësh janë të pajisura me AI, siç janë sistemet e tjera taktike. Janë planifikuar divizione të digjitalizuara me komanda dixhitale.

Ajo që tashmë është praktikë e zakonshme në sektorin ushtarak deri më tani është gjetur vetëm në disa nën-sektorë në sektorin civil. Robotikët dhe automjetet autonome duhet të përmenden këtu. Një problem themelor me UA është se mungon përkufizimi si i tillë. Në shumë raste, kjo do t'u lejojë prodhuesve të etiketojnë thjesht produktet e tyre teknike me inteligjencë artificiale. Automatizimi tashmë mund të llogaritet si UA.

Aplikime të tilla si Google Translator, i cili gjithashtu përdor AI, tregojnë se ai ka kohë që ka mbërritur në jetën tonë të përditshme. Sidoqoftë, deri më sot rezultati nuk është vërtet bindës.

Ngasja autonome është e mundur vetëm me AI

Shembulli më i mirë është sigurisht ngasja autonome, e cila nuk do të ishte e mundur pa UA. Duhet gjithashtu të përmendet këtu që nuk ka një përkufizim fiks dhe se teknologjia e AI në ngarje është akoma në fillim. Por inteligjenca artificiale nuk gjendet vetëm në ngarjen autonome, ne tashmë mund ta gjejmë atë në një shumëllojshmëri të gjerë të asistentëve. Qoftë me funksionin e frenimit emergjent, parkimin automatik ose kontrollin e lundrimit adaptiv.

Sigurisht, kjo nuk është inteligjenca artificiale që ne njohim nga filmat ose librat. Zhvillimi ende nuk e ka arritur atë pikë.

AI në pakicë në internet

Qasjet e para në tregtinë në internet mund të shihen veçanërisht qartë. Thjesht ndërtimi i një dyqani dhe bërja e disa SEO vështirë se funksionon më. Të gjithë ofruesit kryesorë tashmë po përdorin gjerësisht AI. Por kjo gjithashtu kërkon shumë burime. Për shembull, qasjet e para përfshijnë biseda dhe bote shërbimi. Fillimet fillestare mund të shihen qartë në përvojën e klientit në kazino . Sidoqoftë, do të ketë sisteme të të mësuarit praktikisht në çdo zinxhir vlerash në të ardhmen e afërt. Kjo është mënyra se si AI do të ndikojë në sistemin e çmimeve, blerjen dhe prodhimin. Në të ardhmen e afërt, robotët mund të na këshillojnë në biznes. Vështirë të imagjinohet. Por 30 vjet më parë nuk mund të imagjinonim një Alexa.

Jo vetëm në shitjet me pakicë në internet, por edhe në dyqanet me tulla dhe llaç, AI në të ardhmen do të sigurojë që puna rutinë të mund të automatizohet dhe kështu të marrë gjithashtu të dhëna për zhvillimet e ardhshme. AI do të ndikojë në jetën tonë në të gjitha fushat në të ardhmen.

Mbrapa